Keks z lodów bakaliowych

Szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto? Na pieczenie, którego się zdecydować? Keks z lodów bakaliowych będzie idealny!

Ciasto z lodów bakaliowych? To możliwe?

Ciasto o którym mowa to tak zwany leniwy keks z lodów bakaliowych Bracia Koral – Lody jak Dawniej. Idealna opcja dla wszystkich zapracowanych, którzy nie mają czasu na pieczenie, stanie przy garach przez długie godziny, a jednak lubią domowe ciasta. Jest to coś niezwykle prostego, szybkiego i nawet osoba, która nigdy nie piekła – na pewno sobie z nim poradzi. Dlaczego ten keks jest idealny dla leniuszków? A no dlatego, że jest on zrobiony z lodów. Dobrze czytacie! Z LODÓW! Kluczem do sukcesu jest wybranie dobrych lodów, bo to one będą bazą wypieku. W tym przepisie panuje tylko jedna zasada, do której musicie się stosować! Jaka? A no taka, że im lepsze lody kupicie, tym lepsze ciasto Wam wyjdzie!

Czas przygotowania deseru: około 10 minut
Czas pieczenia ciasta: 40 minut
Porcja, jaką otrzymacie: około 20 kawałków

Keks z lodów bakaliowych – ZACZYNAMY!

Składniki na ciasto:

  • 1 litr lodów bakaliowych, które pasują tu idealnie (u Nas są to lody bakaliowe Bracia Koral – Lody jak Dawniej)
  • 250 gram mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kandyzowane owoce

Lukier:

  • 170 gram cukru pudru
  • 30 mililitrów wrzątku

Przygotowanie ciasta:

Lody wyjmijcie ze swojej lodówki na jakieś 30 minut przed pieczeniem, aby się częściowo roztopiły. Następnie wkładacie je do dużej miski i mieszacie. Najlepiej zrobić to za pomocą miksera. Dążymy do tego by stworzyła się nam jednolita masa i dodajemy stopniowo, niewielkimi porcjami mąkę. Wcześniej w osobnym naczyniu pomieszajcie ją z proszkiem do pieczenia tak, by połączyły się równomiernie. Jeżeli mikser nie podoła, bo masa będzie zbyt gęsta, spokojnie możecie wykorzystać łopatkę, czy inne mieszadło. Do masy wrzućcie kandyzowane owoce. Tak przygotowaną masę przelejcie do wcześniej przygotowanej keksówki i pieczcie przez 40 minut w temperaturze 170 stopniach Celsjusza.

ciasto

Lody bakaliowe, wilgotne ciasto – TO JEST TO!

Gotowe ciasto możecie ozdobić lukrem, który do keksu pasuje idealnie. Możecie kupić gotowy lukier w sklepie, jednak jego przygotowanie w domu jest dużo tańsze, proste i szybkie. Wystarczy pomieszać cukier puder z wodą, można dodać odrobinę soku z cytryny, a następnie polać nim gorące jeszcze ciasto. Smacznego!

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here