jak sprawdzić świeżość jajka

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. I nie jest to tylko pusty frazes, który powtarzamy naszym dzieciakom z uporem maniaka, aby przymusić je do zjedzenia chociaż jednej kanapki, lub kilku łyżek owsianki. Śniadanie naprawdę może naładować nasze akumulatory na długie godziny. Dlatego zawsze warto mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów na szybkie i pożywne śniadanko dla nas i całej rodziny.

Wiadomo, że rano mało kto ma kilka godzin na przygotowywanie wymyślnych dań na ciepło. Śniadanie musi być ekspresowe, ale nadal powinno tez być zdrowe i pożywne. Musimy tez pamiętać o upodobaniach naszych bliskich, aby uniknąć porannego kręcenia nosem. Szczególnie, jeśli chodzi o dzieciaki, które potrafią być z rana w bardzo złym humorze. Warto mieć pod ręką ich ulubione przekąski np. płatki zbożowe, czekoladowe, czy gotowe gofry. Ale nawet maluchy od czasu do czasu powinny zjeść tzw. „normalne” śniadanie.

Oczywiście najlepsze dania przygotujemy z jajek

Jajka sprawdza się zawsze, bo wszyscy je lubią, mamy je najczęściej w lodówce czy w spiżarnia w sporym zapasie. To dobry pomysł, bo jajka mogą postać w lodówce dość długo. Warto jednak zawsze upewnić się czy są dobre. Jak sprawdzić świeżość jajka, gdy nie jesteśmy pewni, czy nie stoją już w naszej lodówce zbyt długo? To bardzo proste. Jest kilka metod, ale najłatwiej i najszybciej- a liczy się przecież każda minuta, gdy spieszymy się do pracy lub szkoły, jest wrzucić jajko do wody z zimna wodą.

Jeśli jajko szybko zatonie i będzie leżało w pozycji poziomej na dnie naczynia, oznacza to,że jajko jest świeże i nadaje się do spożycia. Jeśli zaś spada powoli i utrzymuje pozycje pionową, lub w ogóle nie chce opaść na dno, oznacza to, że jajko jest już nieświeże. Dzieje się tak, ponieważ we wnętrzu zaczynają gromadzić się gazy w wyniku zachodzenia procesów gnilnych. Takich jajek, absolutnie nie należy jeść.

Pamiętajmy o tym, że jajka nadają się świetnie do mrożenia. Jeśli mamy ich nadmiar i nie przewidujemy rychłego wykorzystania, można z powodzeniem umieścić je w zamrażarce. Wystarczy wybić jajka do pojemnika, który jest przeznaczony do zamrażania. Gdy wyjmiemy je z lodówki zaraz po przebudzeniu, będą gotowe do obróbki po 10 minutach.

świeżość jajka

Można przygotować z nich aromatyczną jajecznicę na szynce lub boczku, z cebulką i szczypiorkiem. świetnym pomysłem są też omlety na słodko lub słono. Do jajek wystarczy dodać odrobinę mleka lub śmietany i dwie łyżki mąki, a następnie usmażyć na łyżce masła. Takie śniadanie na pewno zadowoli domowników.

Pyszne bananowe placuszki to idealne propozycja na szybkie, zdrowe i dietetyczne śniadania dla całej rodziny. Docenia je przez wszystkim ci, którzy kochają posiłki w wersji na słodko. Oczywiście podstawowy przepis można dowolnie modyfikować i przerabiać na własną modłę. Dlatego jest to tak uniwersalna przekąska. Fani masła orzechowego mogą wzbogacić swoje placuszki o pokaźną ilość tego orzechowego, aksamitnego kremu.

Poprawimy w ten sposób nie tylko smak i zapach naszych placków, ale i jego właściwości zdrowotne, bo naturalne masło z orzeszków arachidowych, czy laskowych, bez grama soli czy cukru, jest bardzo zdrowym rodzajem tłuszczu. Ale do rzeczy. Jak przygotować pyszne, ekspresowe placki z bananem? Banany obieramy ze skórki i wrzucamy do misy blendera.

Dodajemy dwa średniej wielkości jajka i dwie łyżki mąki pełnoziarnistej. Można oczywiście nieco dosłodzić nasze placuszki cukrem trzcinowym, i uperfumować je cukrem waniliowym, lub ziarenkami świeżej wanilii. Ale nie jest to konieczne, bo banany mają w sobie wiele naturalnej słodyczy. Można też wzbogacić ciasto na placki bananowe o kawałki mlecznej lub gorzkiej czekolady.

jajko

Placuszki smażymy na bardzo małej ilości masła klarowanego- wtedy mają najlepszy smak. Można też użyć specjalnej patelni do smażenia bez tłuszczu. Przekąska będzie wówczas w pełni dietetyczna. Placuszki smażymy przez kilka minut z każdej strony. Podajemy na ciepło z dowolnymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się tu, wspomniane już masło orzechowe, krem pistacjowy, czekoladowy, dżem, dowolna konfitura, puszysta i lekka bita śmietanka, i rozmaite słodkie sosy.

Jako posypki można użyć posiekanych i lekko podprażonych orzeszków, wiórek kokosowych, płatków czekoladowych, posypek cukrowych, lun po prostu cukru pudru. Placuszki sprawdzą się również w wersji na zimno. Możemy zabrać je ze sobą do pracy, czy na uczelnię, albo dodać do śniadaniówki naszego dziecka. Takie drugie śniadanie będzie zdrowe i sycące. Na pewno dostarczy nam odpowiednią dawkę energii do działania.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here