Jak skonstruowane są wędzarnie ogrodowe?

W ostatnim czasie jest bardzo duży boom na wędzarnie ogrodowe, ale pomimo tego niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak są one skonstruowane. Niniejszy artykuł to doskonała propozycja właśnie dla tych osób, które chcą poznać najważniejsze elementy wędzarni.

Palenisko i komora wędzarnicza

Przygotowanie potraw w wędzarni opiera się w dużej mierze na termicznym oraz aromatycznym wykorzystaniu dymu, dlatego też palenisko jest jednym z najważniejszych elementów wędzarni ogrodowych. W zależności od wybranego modelu wędzarni, palenisko może stanowić integralną część albo stanowić jedynie element oddzielny.

Jeżeli chodzi o komorę wędzarniczą, to jest to część, w której układa się lub wiesza żywność przygotowaną bezpośrednio do wędzenia. Komory wędzarnicze wyposażone są zazwyczaj w specjalne chwytaki albo haki. Tradycyjna wędzarnia ogrodowa ma komory w rozmiarze od 60 do 110 cm. Pamiętać należy również i o tym, że komora wędzarnicza musi być zawsze połączona z kanałem dymowym.

Przewód dymowy i komin

Wspomniany wcześniej kanał dymowy jak łatwo się domyśleć wykorzystywany jest do odprowadzania dymu bezpośrednio z paleniska do komory wędzarniczej. Warto postawić na wysokiej jakości kanały dymowe, które wykonane są z materiałów odpornych na czynniki termiczne.

Aby wędzarnia ogrodowa spełniała swoje zadania musi posiadać także komin, który zapewnia sprawniejsze spalanie i co najważniejsze pozwala odprowadzić nadmiar dymu. Podczas montażu komina warto zadbać o to, aby znajdować się on jak najdalej od paleniska. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, ale im większa odległość, tym lepszy ciąg można uzyskać.

Szyber i termometr

Każda profesjonalna wędzarnia ogrodowa musi posiadać również szyber. Jest to bardzo prosta technologia, dzięki której będzie można w każdej chwili dowolnie regulować przepływ dymu. W razie potrzeb szyber pozwoli nie tylko na rozrzedzenie dymu (wędzenie na zimo), ale również na jego zagęszczenie (wędzenie na gorąco). Klasyczny szyber to proste urządzenie obrotowe, które blokuje komin.

Termometr co prawda nie jest wyposażeniem obowiązkowym, ale przydaje się w wędzeniu. Termometr zawiesza się zazwyczaj na ścianie komory albo bezpośrednio na pokrywie, dzięki czemu łatwiej jest ustalić idealną temperaturę wędzenia.

Wędzarnie ogrodowe znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl

[Głosów:6    Średnia:2.3/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here